Аспірантки кафедри біохімії та біотехнології взяли участь у Літній школі «Una Europa One Health Summer School 2023»

З 31 липня по 2 серпня аспірантки кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Вікторія Гурза й Надія Стефанишин взяли участь у Літній школі «Una Europa One Health Summer School 2023 – Deep Dive for doctoral researchers », що проходила на базі Католицького університету Левена (Бельгія).

Школа відбувалась за підтримки Ягелонського університету (Краків, Польща) й, зокрема, проєкту Una4UA. Відбір учасників відбувався на конкурсній основі. Участь наших аспіранток стала можливою за сприяння відділу аспірантури та відділу міжнародних зв’язків Прикарпатського університету. Концепція «One Health» («Єдине здоров’я») працює над досягненням цілей сталого розвитку і визнає, що здоров’я людей, тварин, інших організмів і навколишнє середовище нерозривно пов’язані. Як підтвердила пандемія Covid-19, проблеми зі здоров’ям, які виникають через складну взаємодію між людьми, тваринами, рослинами та екосистемами, вимагають перегляду існуючих концепцій і методів. Тісніша співпраця між секторами та дисциплінами – включаючи науки про життя, охорону здоров’я та соціальні науки – має вирішальне значення.

У Літній школі взяли участь близько 30 учасників з різних країн. Програма школи включала лекції та воркшопи. Робоча мова школи — англійська.

Завдяки Літній школі «Una Europa One Health Summer School 2023», аспірантки мали змогу прослухати цікаві доповіді та детальніше дізнатись, зокрема, про збудників й поширення інфекційних захворювань, зміни клімату, забруднення довкілля, використання модельних тварин в дослідженнях.

Воркшопи були спрямовані на те, щоб залучити учасників до комунікації одне з одними та роботи в команді, розвинути системне мислення, за допомогою системи оцінки KPI (key performance indicators, ключові показники ефективності) детально розібрати аспекти власного дослідження, створити робочі моделі, використовуючи відповідне програмне забезпечення.

Крім того, завдяки «Una Europa One Health Summer School 2023» учасники мали змогу обмінятись знаннями в своїй галузі й ідеями, що допоможуть у співпраці надалі.