Стажування в Інституті міжнародних відносин Вроцлавського університету

В рамках програми академічної мобільності Erasmus+ доцент кафедри міжнародних відносин Ігор Гурак з 22 по 26 травня проходив стажування в Інституті міжнародних відносин факультету суспільних наук Вроцлавського університету під керівництвом професора Лариси Лещенко.

В ході стажування Ігор Гурак взяв участь у роботі літньої школи «Літня школа демократії: Україна на шляху до Європи», яка відбувалася на базі факультету та зібрала аспірантів із Австрії, Іспанії, Італії, Литви, Польща та України.

В рамках літньої школи Ігор Гурак виступив із лекцією на тему: «Україна та ЄС: діалог у тіні Кремля».

В ході виступу він звернув увагу на те, що після 1991 р. в Брюсселі та провідних столицях Західної Європи процеси у Східній Європі традиційно оцінювалися з російсько-центричних позицій, що після приходу до влади терориста путіна керівництво країн так званої «Старої Європи» припустилося низки помилкових кроків, які зробили можливою агресію РФ проти України.

«Після 24 лютого 2022 р. ситуація поступово зазнала змін і можна чітко простежити суттєву зміну підходів західних еліт, щодо євроінтеграційних перспектив України і українці мають реальні шанси розпочати переговори про вступ до ЄС ще цього року», – підкреслив Ігор Гурак.

Водночас на думку науковця проблема полягає у тому, що втрачено багато часу і, що найголовніше – задля отримання статусу кандидата на вступ та подальших перспектив, які відкриваються перед Україною, нам довелося заплатити життями десятків тисяч жертв у війни проти росії.