Відкриття спеціалізованої виставки студентів-дизайнерів «Композиція в дизайні середовища»

7 червня у виставковій залі Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка вперше відбулось відкриття спеціалізованої виставки «Композиція в дизайні середовища». Виставка є поточним звітом здобувачів спеціалізації «Дизайн середовища» Прикарпатського університету, групи Д-23, керівник курсу – професор Богдан Губаль, кафедри «Дизайну і теорії мистецтва» Навчально-наукового інституту мистецтв.

Модератор імпрези – завідувач кафедри, професор Олег Чуйко відзначив важливість публічних оказій у такий непростий час. Він підкреслив, що після нашої спільної перемоги країна потребуватиме відбудови, тож завдання молодих дизайнерів – не зневажити часу, навчатись і творити, щоб наперекір усьому побудувати країну мрій.

Особливістю виставки є те, що навчальне завдання студентів-другокурсників репрезентоване у громадському просторі, доступному для критики та обговорень. Композиція в дизайні середовища є обов’язковою дисципліною циклу професійної підготовки.

У програмі досліджуються принципи формотворення об’ємно-просторової композиції: ритми, симетрія, асиметрія, статика, динаміка, акцент, колір, контрасти, нюанс та способи організації простору. Студенти засвоюють методи переходів від двовимірного до тривимірного простору.

Важливе значення має формування у здобувачів об’ємно-просторового мислення та вміння створювати середовище за принципом стилістичної єдності всіх елементів і їх поєднання з загальним інтер’єром. Вивчення цих законів композиції ляже в основу подальшої роботи при проектуванні інтер’єрів житлових, громадських споруд та дизайну зовнішнього середовища.