Університету передали унікальну правничу бібліотеку

У Наукову бібліотеку Прикарпатського національного університету сьогодні передали унікальну правничу бібліотеку відомого громадського діяча Коломийщини, адвоката Олекси Коссака. Її презентував онук власника бібліотеки, країнознавець, викладач Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Богдан Волошинський.

Презентаційний захід відбувся в Навчально-юридичному інституті ПНУ за участі ректора університету Ігоря Цепенди, директора Наукової бібліотеки Романа Дзумедзея, голови ради адвокатів Івано-Франківської області Світлани Петрової, завідувача кафедри теорії та історії держави і права Західноукраїнського національного університету Миколи Кравчука, викладачів та студентів Юридичного інституту.

«Бібліотека налічує 218 книг 1870-1940 років видання (на німецькій, польській, французькій мовах) і каталог-картотеку до них. Серед видань є, зокрема «Право Австро-угорської імперії», «Право Республіки Польща», а також австрійські, німецькі, французькі, українські політико-правові видання зазначеного періоду. У бібліотеці наявні видання, що збереглися в Україні в обмеженій кількості (2-3 примірники)», – розповів Богдан Волошинський.

Богдан Іванович також зазначив, що в листопаді цього року мине 80 років з дня трагічної смерті його дідуся, відомого громадсько-політичного діяча Коломийщини Олекси Коссака. Саме до цієї дати родина вирішила вшанувати його пам’ять і передати цю фахову бібліотеку Прикарпатському університетові.

«Ця фахова бібліотека була зібрана Олексою Коссаком протягом багатьох років. Після його смерті у 1942 році вона була захована. Вся наша родина знала де захована ця бібліотека. Книгозбірня була була просто ізольована. Адже у радянські часи такі фахові видання на іноземних мовах одразу викликали підозру до їх власників і тих, хто ними користується. Тепер наша родина вирішила, що варто її віддати у власність Прикарпатському університетові і запустити в науковий обіг, щоби виданнями могли користуватися нові покоління майбутніх фахових правників, істориків, дослідників історії держави і права»,- зазначив Богдан Волошинський.

Ректор ПНУ Ігор Цепенда подякував за такий цінний подарунок для університету і вручив Богданові Волошинському відзнаку ПНУ «За заслуги перед Університетом».

«Це особлива подія для нашого університету. Така бібліотека є вартісною з юридичної точки зору, насамперед, за своїм змістом, тому що це література, яка фактично є фундаментом для багатьох правових шкіл сучасної Європи. Для викладачі та студентів це – неоціненний дослідницький скарб, який буде дозволяти їм досліджувати історію держави і права, в першу чергу країн Центральної і Західної Європи. З іншого боку, для наукової бібліотеки це ще більший скарб, адже вона поповнює свою скарбницю книгами, які входять в розділ як стародруки», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

Ігор Євгенович також запевнив, що буде створений репозитарій і усі ці унікальні книги будуть доступними викладачам, студентам, дослідникам правової науки.

  • Університету передали унікальну правничу бібліотеку