Вебінар-консультація з питань академічної доброчесності

28 жовтня у форматі онлайн відбувся черговий вебінар-консультація в рамках університетської школи академічної доброчесності. Відкриваючи захід, проректор університету Руслан Запухляк наголосив на важливості дотримання академічної доброчесності для забезпечення якості освітнього процесу та довіри до навчальних і наукових результатів академічної спільноти ПНУ.

Про базові поняття й вимоги щодо академічної доброчесності в закладах вищої освіти, передбачені законами України, а також нормативними документами університету, вкотре нагадав професор Олег Жерноклеєв, голова Комісії з питань етики та академічної доброчесності ПНУ, модератор заходу.

У межах програми присутні мали можливість послухати інформативні та цікаві виступи спікерів вебінару. Анна Чудак, менеджер з розвитку «Plagiat.pl» в Україні, розповіла про технічні можливості StrikePlagiarism.com при перевірці робіт на плагіат, і зокрема індивідуальну перевірку користувачів, інтерпретацію звіту подібності та фідбек систему між студентом та викладачем, продемонструвавши роботу системи наочно та в площині практичного використання.

Кандидат фізико-математичних наук, директор Наукової бібліотеки ПНУ Роман Дзумедзей запропонував слухачам виступ на тему: «Курсова – Бакалаврська – Магістерська – Дисертація: плагіат, самоплагіат чи оригінальність?».  Наведені спікером аналітичні та статистичні дані свідчать, що впродовж останніх років  в ПНУ спостерігається позитивна динаміка щодо покращення якісних показників результатів перевірок кваліфікаційних робіт. 

Учасники вебінару-консультації мали можливість задати питання спікерам та отримати змістовні відповіді. Окрім того, під час жвавої дискусії, насамперед навколо проблем самоплагіату в кваліфікаційних роботах здобувачів освіти, було висловлено низку пропозицій для врахування в подальшій роботі структурних підрозділів університету.